Tips voor thuiswerken

Thuiswerken is de laatste jaren steeds populairder geworden, en de meeste bedrijven bieden de optie aan om gedeeltelijk thuis te werken. Hier volgen enkele tips om het thuiswerken zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Richt een speciale werkruimte in

Als je geen aangewezen ruimte hebt die je alleen voor je werk gebruikt kan privé en werk in elkaar gaan overlopen. Probeer een aparte kamer of hoek van je huis te vinden die rustig is en vrij van afleiding. Zorg dat het goed verlicht is en voorzien van de benodigdheden die je nodig hebt om je werk goed te doen, zoals een bureau voor thuiswerken, goede verlichting, snelle internettoegang en eventuele andere benodigde apparatuur. Bij www.dethuiskantoorspecialist.nl zijn veel verschillende tools die het thuiswerken voor je zullen vergemakkelijken.

Houd een routine aan

Als je geen werkgever hebt die richtlijnen geeft voor wanneer en hoe lang je moet werken, kan het verleidelijk zijn om tot laat door te werken of overdag extra lange pauzes te nemen. Om er zeker van te zijn dat je de werkdruk onder controle houdt, moet je voor jezelf tijden vaststellen waarop je elke dag begint en eindigt met werken, en ervoor zorgen dat die uren niet overlappen met vrije tijd voor familie of vrienden. Het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag zal je ook helpen om gemotiveerd en productief te blijven.

Blijf verbonden met collega’s

Ook al betekent thuiswerken dat je niet altijd collega’s om je heen hebt, probeer toch een band met ze op te bouwen. Plan regelmatig videogesprekken, zodat iedereen elkaars vorderingen kan controleren en updates over hun projecten of taken kan delen. Dit kan zelfs worden uitgebreid tot virtuele teambuildingsactiviteiten zoals online quizzen of trivia-avonden.

Minimaliseer afleiding

Afleidingen zijn overal als je thuis werkt, of het nu familieleden zijn die luid praten in de kamer ernaast of meldingen op je telefoon. Om geconcentreerd te blijven op de taak die je moet uitvoeren, zet je alle niet-essentiële meldingen op je telefoon uit (of leg je hem helemaal weg) en plan je hoeveel tijd je aan bepaalde taken wilt besteden, zodat je de hele dag georganiseerd kunt blijven zonder afgeleid te worden door onnodige dingen.