Wat zijn Tiffany lampen?

De zogenaamde Tiffanylamp is uitgevonden door de amerikaan Louis Confot Tiffany (1848-1933). Hij was de eerste die gewoon wit glas kon versmelten met gekleurd glas (het glas wat je ook veel in glas en lood ramen ziet). Dit glas heet ‘Favrille-glas’ en hij verwerkte dat in de art- nouveau en art- decostijl in de lampenkappen. Van de ontwerpen die hij maakte werden meestal grote oplages geproduceerd, toch is elke lamp wel uniek omdat ze allemaal met de hand zijn gemaakt.

Hoe wordt zo een lamp nu gemaakt?

Eerst wordt er een houten mal gemaakt waar de patronen van de kap op wordt getekend. Vervolgens worden er diverse kleine stukjes glas geselecteerd om en op deze mal gelegd, net zolang tot het hele patroon bedekt is. Hiervoor worden de stukjes geselecteerd op de juiste kleur en afmetingen. De uitgesneden stukjes glas worden verpakt in dun koperfolie en op de mal geplakt. En als laatste worden de koperfolie randen aan elkaar gesoldeerd waardoor je één stevig geheel krijgt. Door deze techniek is elke Tiffany lampenkap uniek in zijn soort

Een originele Tiffany Lamp.

De originele Tiffany lampenkappen zijn zeer kostbaar en uiterst zeldzaam. Deze zul je dus eigenlijk ook niet meer op de 2e hands markt tegenkomen. De meeste van deze lampen zijn in bezit van rijke verzamelaars of staan in museums. Ook vroeger waren Tiffany lampen al erg aan de prijs, destijds betaalde je al 500 gulden voor een lamp, en dat was een flink bedrag in die tijd!