Waarom de thuja een ideale haagplant is voor het Nederlandse klimaat

Veel planten worden in ons land gebruikt als haag en elke plant heeft voor- en nadelen. Je kunt kiezen voor een cipres, een beuk of ga sla een heel andere weg in en kies voor de thuja: een veelzijdige boom die goed leeft in het Nederlandse klimaat en er ook nog echt goed uitziet. Met deze haagplant zullen alle buren je vragen hoe je aan de prachtige bomen komt.

Over de thuja

Thuja

De thuja lijkt een beetje op een kerstboom als je naar de bladeren kijkt. Er zijn verschillende soorten van de thuja en deze verschillen onder andere in kleur. Daarnaast is bij de ene soort het blad iets groter dan bij de andere soort. Thuja groeit over de hele wereld dus je kunt ze tegenkomen in elk klimaat. Dat is ideaal, want ons Nederlandse klimaat is onvoorspelbaar en dus moet je een haagplant kiezen die tegen een stootje kan.

Wintergroen of niet?

Thuja

De thuja is een wintergroene plant. Dat betekent dat de boom ook in de winter zijn bladeren vasthoudt. Veel mensen hebben de voorkeur voor een wintergroene haagplant omdat je dan ook in de zomer privacy hebt omdat niemand door de haag heen kan kijken. Bovendien is het volgens velen leuker om tegen een mooie groene haag aan te kijken dan tegen een bruine boom die pas vanaf het voorjaar weer begint te bloeien. Dit is echter wel een kwestie van smaak.