De juiste verlichting voor de gewenste sfeer in huis

De verlichting in je woning is ontzettend belangrijk om de juiste sfeer in huis te krijgen waar je naar op zoek bent. Er zijn veel verschillende lampen en wie naar de woonwinkel gaat kan een indruk krijgen, maar welke is precies het beste voor jouw woning? Het is belangrijk om de functie en het effect van een bepaalde lamp te kennen. Hieronder geven we de basisinformatie over verschillende lampen.

Plafondlampen en hanglampen

Plafondlampen zorgen ervoor dat de ruimte waar de lamp hangt gelijkmatig wordt verlicht. Dit creëert ook een effect waarbij de ruimte langer lijkt. Een plafondlamp is altijd goed te combineren met andere sfeerverlichting. Wanneer je de ruimte functioneel verlicht wilt hebben dan zet je de plafondlamp aan, maar wanneer je meer sfeer wilt creëren dan zet je deze uit en de sfeerverlichting aan. Plafondlampen zijn er in veel verschillende vormen en stijlen. Schat van tevoren goed in hoe de lamp in jouw kamer eruit zal zien. Je kunt een indruk opdoen door deze uit karton te knippen en op te hangen op de plek waar deze dient te komen.

Plafondlampen en hanglampen worden nog weleens door elkaar gehaald. Hanglampen hangen, zoals de naam al zegt. Met plafondlampen heb je geen last van een snoer en een doos aan het plafond, maar er zijn verschillende redenen om te kiezen voor hanglampen. Vooral in de keuken boven de eettafel of boven het kookeiland is het interessant om voor een hanglamp te kiezen. Door een lager hangende lamp weet je precies wat er op je bord ligt. Bij hanglampen is het altijd belangrijk om voor een dimmer te kiezen. Tijdens het klaarmaken van de tafel kun je deze goed laten branden, maar tijdens het eten kun je hem meer dimmen om meer sfeer te creëren. Een andere manier om voor unieke lampen te kiezen is door te gaan voor antieke en vintage hanglampen.

Kroonluchters

Voorheen waren kroonluchters alleen te zien in paleizen, maar doordat deze steeds beter betaalbaar worden komen ze ook voor in woningen. Met een kroonluchter weet je zeker dat je een bijzonder beeld maakt in je woning. Wel is het belangrijk om op te letten dat je niet een te grote kroonluchter koopt in een bepaalde ruimte. Kroonluchters passen beter in een grote ruimte met een hoog plafond. In een kleine ruimte wordt ook een kleinere kroonluchter aangeraden. Een te laag hangende kroonluchter houdt minder van de imponerende werking over. Daarnaast zorgt het voor hinder doordat mensen hun hoofd eraan kunnen stoten. Op deze pagina vind je allerlei voorbeelden van verschillende plafondlampen, hanglampen en kroonluchters.