huis verkopen na scheiding

Bij een scheiding komt veel meer kijken dan de meeste echtparen aankunnen: voogdij, alimentatie, wie gaat verhuizen (echtscheidingstip voor mannen: niet verhuizen!), etc.

Nog verwarrender is wat te doen met de echtelijke woning. Voor veel scheidende stellen is het huis, dat ooit hun grootste financiële bezit was, hun grootste verplichting geworden. Een echtpaar dat hun huis kocht op het hoogtepunt van de huizenhausse, zit nu opgescheept met een huis dat minder waard is dan wat ze eraan verschuldigd zijn. Hieronder lees je onze tips voor een huis verkopen na scheiding.

huis verkopen na scheiding

1. Huis scheiding: herfinancieren

Als één van de echtgenoten verhuist en van de akte af wil, zal de andere echtgenoot de hypotheek moeten herfinancieren. Anders, als ze de hypotheek op beide namen houden en een van hen stopt met betalen, is de andere echtgenoot aansprakelijk voor de maandelijkse hypotheekbetalingen en laattijdige kosten. Dus de redelijke optie is herfinanciering, als één van de echtgenoten van plan is in het huis te blijven. Maar kan dat met een hypotheek onder water wel?

2. Huis scheiding: blijf

Het echtpaar kan in het huis blijven en een gescheiden leven leiden. Dit is natuurlijk de definitie van waanzin, maar er zijn koppels die het met succes voor elkaar hebben gekregen. De twee van elkaar vervreemde echtgenoten bleven samenwonen tot het huis verkocht was en brachten hen in een betere financiële positie om zich opnieuw te vestigen. Maar dit zou worden gezien als een worstcasescenario-dilemma. Het moet worden herhaald dat als beide echtgenoten een hypotheek hebben, het waarschijnlijk is dat geen van beide echtgenoten een nieuwe hypotheek kan krijgen totdat het huis is verkocht. Een ander pluspunt van in het huis blijven, is dat als een van de echtgenoten verhuist en de echtgenoot die in het huis verblijft stopt met betalen, de echtgenoot die niet in het huis woont nog steeds verantwoordelijk is voor de hypotheekbetalingen.

3. Huis scheiding: één blijft, één vertrekt

De enige echtgenoot die in het huis blijft en hypotheekbetalingen blijft doen, krijgt krediet voor de hoofdsom die voorafgaand aan de verkoop van het huis is betaald. De echtgenoot die is verhuisd en heeft gehuurd, krijgt nog steeds krediet voor de helft van de opbrengst van de verkoop. Verhuizen uit de echtelijke woning verhoogt jouw maandelijkse rekeningen en laat je in een machteloze situatie achter met betrekking tot wat er in de woning gebeurt en met eventuele bezittingen die je daar achterlaat.