Waarvoor wordt armatuur verlichting gebruikt?

De beste manier om dat uit te leggen is, om te beginnen met: ‘Wat is de definitie van een armatuur’. Een al lang bestaand en veelvoorkomend voorbeeld is een fluoresceled armatuurrende verlichtingsarmatuur die rechtstreeks aan een wand of plafond is gemonteerd. Hoewel er op de markt tal verschillende modellen van armaturen zijn, kun je ze allemaal onder een paar basiscategorieën plaatsen. Hiervan hebben velen meer dan één verlichtingsstrategie gecombineerd via één armatuur.

De definitie van armatuur verlichting is dan ook als volgt: een armatuur verlichting is een volledig elektrisch licht in één fysieke container of apparaat. Led armatuur verlichting worden dan ook hoofdzakelijk gebruikt voor: directe of indirecte verlichting, accentverlichting, inbouwspots, pot/kruik lampen, plafondlampen, sfeerverlichting, buitenverlichting of andere soortgelijke verlichtingsarmaturen.

Gebruik inbouw verlichtingsarmaturen

Led armatuur inbouwspots voor woningen zijn verkrijgbaar in diverse maten, vanaf een kleine maat 10 mm tot wel 600 mm. Ze kunnen verschillende afwerkingen hebben die de lichtopbrengst en belichtingshoek aanzienlijk beïnvloeden. Vaak wordt voor algemene verlichting een behuizing met een zaagmaat diameter van 80 tot 120 mm gebruikt. Voor accentverlichting is een zaagmaat tot 80 mm behuizing vaak gebruikelijk.

De vuistregel voor omgeving en taakverlichting is om verzonken plafond armaturen op dezelfde afstand van elkaar te plaatsen, zodat de spreiding van de lichtbundel gelijkmatig op dezelfde werkhoogte komt. Doorgaans publiceren fabrikanten bijbehorende gegevens over de bundelspreiding van de inbouwspots met daarbij verschillende trim opties. De bundelspreiding is de centrale lichtkegel, waar tenminste 50% helderheid vanuit het midden komt.

led armatuur

Accent of sfeerverlichting

Dan komen wandlampen al gauw in aanmerking. In de meeste gevallen worden dit soort led armaturen gericht op een gemarkeerd object of werkplek voor een passende lichtintensiteit. Uiteraard is niet al het licht ontworpen om objecten of werkplekken te verlichten. Wandverlichting is ook een goede oplossing om sfeer te creëren voor op de achtergrond om rust uit te stralen.

Spelen met warm licht dat rond de muur stroomt, zonder ervan afgeleid te worden brengt harmonie in de kamer. Led wandverlichting is een goede effectieve aanvulling bij het creëren van lichtpatronen. Vergeet ook het kantoor en vergaderruimtes niet, muurverlichting verwarmt de sfeer en helpt mogelijke plafond armaturen die overheersen bij het verlichten te verminderen.