Rolluiken reinigen

Rolluiken reinigen: zo doe je dat

Bent u in het bezit van rolluiken? Dan weet u natuurlijk als geen ander hoe fijn rolluiken zijn! Rolluiken houden de warmte buiten in de zomer en de warmte juist binnen in de winter. Daarnaast bieden ze ook volledige verduistering op de slaapkamer en bieden ze extra beveiliging tegen inbrekers. Al met al: zonwering die op veel manieren nuttig is. Om ervoor te zorgen dat uw rolluiken lang meegaan, is goed onderhoud essentieel. Daarom vertellen we u in dit blog hoe u uw rolluiken het beste kunt reinigen.

Regelmatig stoffen

Ten eerste is het goed om uw rolluiken regelmatig af te stoffen. Gebruik een plumeau, stofdoek of een zachte borstel om stof, vuil en spinnenwebben van de rolluiken te verwijderen. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat u alle kanten van de rolluiken bereikt. Dit is altijd een goed begin van uw rolluiken reinigen.

Schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel

Voor het echt grondig reinigen van uw rolluiken kunt u het beste een mild schoonmaakmiddel gebruiken. Meng een paar druppels mild afwasmiddel met warm water en gebruik een zachte spons of doek om de luiken schoon te krijgen. Veeg voorzichtig over de luiken en werk ze daarna af met een natte doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de verf of coating van de rolluiken kunnen beschadigen.

Hardnekkig vuil verwijderen

Het kan natuurlijk voorkomen dat u wat meer hardnekkige vlekken op uw rolluiken heeft. Denk bijvoorbeeld aan vogelpoep. In dat geval kunt u het beste voor een mild reinigingsmiddel zoals verdund azijnwater. Breng het reinigingsmiddel voorzichtig aan op de vlekken en laat het enkele minuten intrekken. Gebruik vervolgens een zachte borstel om de vlekken voorzichtig te schrobben en doe de rolluiken daarna weer af met een natte en schone doek.

Reinigen van de rolluikkast

Vergeet niet om ook de rolluikkast schoon te maken. Stof en vuil kunnen zich ophopen in de kast, wat de werking van de rolluiken kan belemmeren. Gebruik een stofzuiger met een borstelopzetstuk om stof en vuil uit de kast te verwijderen. Veeg na het stofzuigen de kast schoon met een vochtige doek om daarna met een droge doek alles weer af te drogen.

Meer inspiratie

Wilt u meer inspiratie voor uw woning? Lees dan nog wat meer van onze inspirerende blogs.