De kwaliteit van de Nederlandse rozen

Nederland staat wereldwijd bekent als een export land van rozen. De rozen uit Nederland kom je overal in de wereld nog tegen. Dit komt door de naamsbekendheid en de kwaliteit van de rozen, toch neemt de Nederlandse rozenareaal af. De grond waarop rozen wordt gekweekt in Nederland is van 932 hectare naar 200 hectare geslonken. Veel Nederlandse rozentelers hebben hun kwekerij verhuisd naar Afrikaanse landen, als Kenia en Ethiopië. Desalniettemin worden de hoogste kwaliteit rozen nog steeds gekweekt in Nederland.

De rozen worden opgekocht door de bloemisten bij de bloemenveiling en zijn dan te koop in diverse boeketten. Echter komt het steeds vaker voor dat webshops direct boeketten met rozen leveren vanuit de kwekers. Voordelen hiervan is dat de rozen extra vers zijn, omdat wanneer de roos afgesneden is direct naar de afnemer gaat. Nog een voordeel is de bezorgtijd. Als de rozen direct vanuit de kwekers worden bezorgd, zijn er minder schakels waardoor de bezorgtijd afneemt.

De sterren onder de rozensoorten

Een aantal rozen van de Nederlandse kwekers zijn van erg hoge kwaliteit en horen bij de top van de rozensoorten. Een witte roos van erg hoge kwaliteit is de Avalanche roos. Deze rozensoort wordt gekweekt door v.d. Berg Roses. Deze kwekerij staat wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit van hun rozen. De Avalanche rozen worden gezien als de mooiste rozen ter wereld door velen. De roos straalt loyaliteit en zuiverheid uit.

Naast deze prachtige witte roos, wordt er ook een populaire rode roos in Nederland gekweekt. Het gaat hier om de Red Naomi. De Red Naomi rozen hebben extreem hoge kwaliteit en dit is over de hele wereld bekend. De roos wordt gekweekt bij Meewisse Roses. Deze rode roos straalt romantiek uit. De intense kleur slaat bij iedereen naar binnen.

Kenmerken rozen van hoge kwaliteit

Niet elke roos is van hoge kwaliteit. Om extreem lang te genieten van een prachtige roos moet je goed kijken naar de kwaliteit van de roos. Een paar belangrijke punten om op te letten:

  • De steellengte. Als de lengte van een steel kleiner is dan 50 centimeter is het een wat lager kwaliteit roos. Rozen van een extreem hoge kwaliteit hebben een steellengte van minimaal 60 centimeter.
  • De grootte van de rozenknop. Een hoge kwaliteit roos heeft een extreem grote knop. Kijk hier goed naar.
  • De uitstraling. Heeft de roos een doffe en slechte kleur. Dat is een teken dat die niet meer vers is. Kijk goed naar de versheid om lang van de rozen te genieten.